Του Bruce Einhorn / BusinessWeek
H κινεζική ηγεσία καταβάλλει προσπάθειες να υιοθετήσει μια σαφή θέση απέναντι στην ουκρανική κρίση.
Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να "σταθούν στο πλευρό" του Vladimir Putin, ο οποίος....
είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει προβλήματα σε ηγέτες της Δύσης, όπως ο Πρόεδρος Obama. Από την άλλη, ωστόσο, η Κίνα συνηθίζει να απέχει από ενέργειες που απαιτούν την παρέμβασή της σε διεθνείς υποθέσεις άλλων χωρών, εν μέρει επειδή θέλει να κρατά τους ξένους μακριά από δικά της ευαίσθητα ζητήματα, όπως το Θιβέτ και οι Κινέζοι αντιφρονούντες.
Έτσι, για την ώρα, η λύση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι απλή: ασάφεια.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικός συνομίλησε τηλεφωνικά με το Ρώσο ομόλογό του και ενώ ο Ρώσος Sergei Lavrov δήλωσε αργότερα ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στο ζήτημα της ουκραντικής κρίσης, ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης δίστασε να λάβει θέση.
Πρώτον, η ρωσική άποψη: Σύμφωνα με το Voice of America, το υπουργείο Εξωτερικών του Putin δήλωσε «Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ταύτιση απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».
Έχουν πράγματι;
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua περιέγραψε την Κυριακή τη στάση της Κίνας, όπως διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών: «Η Κίνα εμμένει στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας και σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Στη συνέχεια, ακολούθησε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δήλωση-πασπαρτού από τον επίσημο εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Qin Gang. «Η Κίνα υπεραμύνεται των αρχών της διπλωματίας και του βασικού κώδικα διεθνών σχέσεων, ο οποίος έχει εφαρμοστεί σιωπηρά και στο θέμα της Ουκρανίας», είπε ο Qin, ζητηθείς να σχολιάσει τις ρωσικές ενέργειες. «Στο μεταξύ, έχουμε επίσης λάβει υπόψιν τους ιστορικούς και σύγχρονους παράγοντες του ουκρανικού ζητήματος».
Το Xinhua σχολίαζε πως αυτό το σχόλιο «ξεκαθαρίζει» τη θέση της Κίνας απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.
Και παραδόξως, θα μπορούσε να την ξεκαθαρίζει. Με το να μη δηλώνουν δημόσια ότι «παρακάμπτουν» την παρέμβαση του Putin στην Ουκρανία, οι Κινέζοι δείχνουν να κλίνουν περισσότερο προς τους Ρώσους και όχι προς τη Δύση. Ή, όπως το θέτει έμμεσα ο Qin, «υπάρχουν λόγοι για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία».
Δύσκολο να διαφωνήσουμε με αυτό. Υπήρξαν πράγματι λόγοι για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ακριβώς όπως υπάρχουν λόγοι για ό,τι συμβαίνει σε πολλά μέρη. Μήπως οι λόγοι της Ουκρανίας σημαίνουν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να κοιτάξει από την άλλη πλευρά όταν η Ρωσία παρεμβαίνει σε μια γειτονική χώρα;
Οι Κινέζοι δεν το θέτουν έτσι ακόμη. Αλλά με την Κίνα να κατέχει δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορεί να σιωπά για πολύ ακόμη
http://radar-gr.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου